Övrigt

Många anser att Sundsvall är en port till Norrland. Det är här naturen ändrar sig och den mer dramatiska Norrländska naturen börjar.

Carl von Linné

blommor i SundsvallPå 1700-talet reste Linné till Norrland för att utforska denna del av Sverige. Han katalogiserade den lappländska floran i Flora Lapponica och han visade också stort intresse för Samerna och deras kultur. Linné reste på hästryggen och han var borta så länge som i fem månader. Då han på sin resa norröver närmade sig Sundsvall skrev han senare i sin dagbok att det var här Norrland började. Han såg då den mäktiga Nolbykullen.

Ludvig Nordström

En annan upptäcktsresande, som också häpnade över skönheten hos den stora Nolbykullen, var Ludvig Nordström. Han skriver i sin bok Sverige – de svenska landskapen: “Kommer man med Ostkustbanan söder ifrån, där man strax söder om Gävle fått en första försmak av det typiskt norrländska vid de stora skutskärsfabrikerna, men sedan genom Söderhamn och Hudiksvall invaggats i den tron, att Norrland bara har små föråldrade, idylliska och pittoreska men för övrigt betydelselösa stadssamhällen, och så når fram till den punkt, där första skyltvakten vid porten till Sundsvallsorten reser sig, ett berg av högnordisk, utpräglat originell form, den berömda Nolby knöl vid Svartvik, då är det nånting i själva atmosfären, som talar om, att här är något annat än Söderhamn och Hudiksvall under uppsegling”. Ludvig Nordström föddes 1882 i Härnösand och i denna stad finns ett sällskap som kallas “Ludvig Nordström – sällskapet”. Detta sällskap delar årligen ut pris till en journalist eller en författare. Ludvig Nordström var journalist och författare och han är mest känd för sina texter om Lort-Sverige.