Sevärdheter

Hotel Knaust

sevärdhet i SundsvallDet finns många myter omkring Hotel Knaust. Många människor blev mycket rika tack vare träindustrin som blommade upp och detta gällde särskilt de rika Träpatronerna. Det finns många historier om hur dessa nyrika människor festade på Hotel Knaust. Kanske tände de sina cigarrer med hundralappar som brann eller så var det bara berättelser som florerade bland den fattigare befolkningen. Här berättas också om den stora festen på dynastin Knausts värdshus Tivoli. Sågverksägarna hade av riksdagen fått en stor summa pengar för att lindra nöden hos arbetarna. Man talar om så mycket som tre miljoner kronor, vilket var en gigantiskt summa. Mycket av dessa pengar tros ha gått åt på den stora festen på Tivoli.

En period stängde hotel Knaust ner och blev istället en privatbostad. Idag har hotel Knaust öppnat igen och nu vandrar åter hotellgästerna uppför den magnifika marmortrappan.

Skvadern och andra djur

Jägaren Håkan Dahlmark satt med sina vänner på Hotel Knaust och berättade om sina jaktäventyr. Han var en mycket god berättare och han drog gärna till med lite extra spännande saker när han redogjorde för sina jaktäventyr. Han berättade denna kväll att han faktiskt skjutit ett djur, som var en hare i framdelen och en tjäder i bakdelen. Han kallade djuret för en Skvader. Skvadern finns idag uppstoppad till allmän beskådan i fornhemsföreningens museum. Nåja, det är kanske inte helt sant, men Sundsvall har i alla fall blivit mycket berömt för sin Skvader och många människor vill se detta fantastiska djur. I Sundsvall finns faktiskt några vägskyltar där man varnar för Skvader, så det gäller att vara uppmärksam när man är ute och trafikerar Sundsvalls vägar.

Ett annat djur många människor som besöker Sundsvall vill se är laxen. Det har alltid funnits mycket lax i Ljungan och många har sökt sin fiskelycka här. En man, som verkligen lyckades fånga en stor lax, var S Blomqvist från Njurunda. Han fick en lax som vägde mer än 26 kilo. Än idag finns stor lax i älven, men på grund av kraftverksbyggandet har mängden lax minskat.